Keskusta Heinolassa

Me haluamme yhdessä rakentaa Heinolaa, jossa jokaisella on otolliset olosuhteet asua, elää, tehdä töitä ja yrittää myös tulevaisuudessa.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja:

Mika Mäentalo
Sepänniementie 3A as1
18100 Heinola
puh: 050 517 0024
mpo69@suomi24.fi

Sihteeri:
Matti Setälä
Puutarhakaari 4
18120 Heinola
puh: 050 569 4930
mattiaatesetala@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:38172 kpl

LÄHIRUOKAA KUNTALAISILLE

Lähiruoka määritellään ”sellaiseksi ruuantuotannoksi, joka käyttää oman tuotantoalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta ja työllisyyttä”. Lähiruuan idea onkin siinä, että käytetään oman lähiseudun tuotteita. Miksi hankkisimme ulkomailla tuotettua ja jalostettua ruokaa, kun voimme lähiseudulla työllistää ruualla tuottajia ja samalla turvata kuntalaisille tuoretta ja laadukasta ruokaa? Mitä lähempää ruoka tulee, sitä vähemmän sitä joudutaan kuljettamaan, sitä vähemmän varastoimaan ja lisäämään säilöntäaineita. Lähellä tuotetut raaka-aineet ovat puhtaita ja jäljitettävissä. Tuottaja ja tuotantotapa ovat helposti selvitettävissä.  

Kuntien hallitsemissa päiväkotien, koulujen, palvelutalojen, sairaaloiden ja muiden ruokaloiden ruuanhankinnassa lähiruuan käytön tulisi olla aina ensisijainen lähtökohta. Samalla esim. lapset oppivat arvostamaan kotimaisia perinteisiä ruokia ja oma ruokakulttuurimme säilyy. Työllisyys ja talous ovat myös huomioitavia seikkoja hankintoja tehtäessä. Paikallisten tuottajien kanssa tehdyt sopimukset lisäävät tuotantoa ja työllisyyttä ja sitä kautta verotulot kunnassa lisääntyvät.

Valtuustoaloitteena esitän, että Heinolan kaupungissa ruuan ja ruuan raaka-aineiden hankinnasta vastaavat henkilöt ottavat kilpailutuksessa ensisijaisesti huomioon lähiruuan ja kotimaisen ruuan. EU-lainsäädäntö antaa siihen mahdollisuuden, kun tarjouspyyntö laaditaan oikein. Kunnissa ruokailun pitäminen laadukkaana on, ei enempää eikä vähempää, kuin yhteinen kansallinen projekti.

Heinolassa 16.11.2009

Tarja Warpenius

Keskustan Heinolan kunnallisjärjestö ry