Keskusta Heinolassa

Me haluamme yhdessä rakentaa Heinolaa, jossa jokaisella on otolliset olosuhteet asua, elää, tehdä töitä ja yrittää myös tulevaisuudessa.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja:

Timo Virtanen
Myllypolku 11
19210 Lusi
puh: 0400 358 822
timo.virtanen@heinola.fi

Sihteeri:
Pekka Kantanen
Keroniemi 22a
19210 Lusi
puh: 050 400 2220
luomu56@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:22850 kpl

LÄHIRUOKAA KUNTALAISILLE

Lähiruoka määritellään ”sellaiseksi ruuantuotannoksi, joka käyttää oman tuotantoalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta ja työllisyyttä”. Lähiruuan idea onkin siinä, että käytetään oman lähiseudun tuotteita. Miksi hankkisimme ulkomailla tuotettua ja jalostettua ruokaa, kun voimme lähiseudulla työllistää ruualla tuottajia ja samalla turvata kuntalaisille tuoretta ja laadukasta ruokaa? Mitä lähempää ruoka tulee, sitä vähemmän sitä joudutaan kuljettamaan, sitä vähemmän varastoimaan ja lisäämään säilöntäaineita. Lähellä tuotetut raaka-aineet ovat puhtaita ja jäljitettävissä. Tuottaja ja tuotantotapa ovat helposti selvitettävissä.  

Kuntien hallitsemissa päiväkotien, koulujen, palvelutalojen, sairaaloiden ja muiden ruokaloiden ruuanhankinnassa lähiruuan käytön tulisi olla aina ensisijainen lähtökohta. Samalla esim. lapset oppivat arvostamaan kotimaisia perinteisiä ruokia ja oma ruokakulttuurimme säilyy. Työllisyys ja talous ovat myös huomioitavia seikkoja hankintoja tehtäessä. Paikallisten tuottajien kanssa tehdyt sopimukset lisäävät tuotantoa ja työllisyyttä ja sitä kautta verotulot kunnassa lisääntyvät.

Valtuustoaloitteena esitän, että Heinolan kaupungissa ruuan ja ruuan raaka-aineiden hankinnasta vastaavat henkilöt ottavat kilpailutuksessa ensisijaisesti huomioon lähiruuan ja kotimaisen ruuan. EU-lainsäädäntö antaa siihen mahdollisuuden, kun tarjouspyyntö laaditaan oikein. Kunnissa ruokailun pitäminen laadukkaana on, ei enempää eikä vähempää, kuin yhteinen kansallinen projekti.

Heinolassa 16.11.2009

Tarja Warpenius

Keskustan Heinolan kunnallisjärjestö ry